JELAPLAY VRTEŠKE

Vrteške za decu

Vrteške su jedne od omiljenih delova opreme za dečija igrališta jer su namenjene za grupno korišćenje. Kroz zajedničku igru na vrtešci, deca uče kako da dele, komuniciraju i rešavaju konflikte.

One su sigurno mesto za igru dece, posebno ako su pravilno dizajnirane, postavljene i održavane. Takođe su raznobojne kako bi pobudile maštu kod dece i insirisale ih na igru i kreativnost. Pružaju raznolike senzorne stimulacije. Dok se okreću, deca doživljavaju promene u ravnoteži i percepciji, što poboljšava njihov senzorni razvoj. Ovaj rekvizit  nije namenjen samo za vožnju u krug. Deca često koriste svoju maštu da igraju različite igre na vrtešci. Oni mogu zamisliti da su astronauti, superheroji ili istraživači.

U parkovima one su često postavljene u prirodnom okruženju. To omogućava deci da se povežu sa prirodom i nauče da cene otvoreni prostor.

Smeh, vrtoglavica i avanture sa prijateljima ostaju zauvek urezana u sećanju.

Za bezbedno korišćenje vrteške sa točkom za samookretanje potrebno je obezbediti minimalan prostor u prečniku od 5,5m.

Posebnu pažnju smo posvetili projektovanju i izradi vrteški koje su namenjene korišćenju dece sa smetnjama u razvoju jer sva deca imaju pravo na igru i osmeh. One imaju dva mesta predviđena za decu u invalidskim kolicima. Platforma ove vrteške je u nivou sa podlogom kako bi omogućili nesmetan prilaz deci u kolicima. Pored ova dva mesta vrteška poseduje jos dva mesta za sedenje sa rukohvatima. Prečnik ove sprave je 2,6m, pa je samim tim za bezbedno korišćenje potreban minimalni prostor precnika 6,6m.

Preduzeće Jeladom izrađuje vrteške u skladu sa relevantnim standardom EN 1176-1 i EN 1176-5, takođe za ovu vrstu rekvizita posedujemo sertifikat tipa izdat od akreditovanog tela.